Лидерите на 27-те страни членки днес направиха ранен коледен подарък

...
 Лидерите на 27-те страни членки днес направиха ранен коледен подарък
Коментари Харесай

Какво идва в новата фаза в преговорите за Брекзит

 Лидерите на 27-те страни членки през днешния ден направиха ранен коледен подарък на английския министър председател Тереза Мей, като оповестиха, че договарянията за Брекзит могат да навлязат в идната фаза. Тя ще е отдадена на въпроса за преходния интервал и бъдещите връзки на Европейски Съюз с Англия. Агенция АП показва стадиите, които следват в този момент.
 

Кога стартират договарянията от новата фаза или по този начин наречената фаза две?

Преговорите в границите на фаза две би трябвало да стартират през януари. Един от ранните цели на новата фаза ще бъде установяването на временен интервал, който евентуално ще е към две години, което ще улесни излизането на Англия от Европейски Съюз. Но Европейски Съюз желае също Лондон да му показа по-подробно възгледите си за бъдещите връзки сред Англия и Европейски Съюз - един въпрос, по който самото английско държавно управление остава разграничено. Когато всичко това се обясни, ще би трябвало да се одобрят още управителни насоки за водене на договарянията, като това ще стане най-вероятно на срещата на върха през март.

 

Какво ще се случи по време на преходния интервал?

След като Англия публично напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година, тя ще изгуби мястото си в Европейския съвет. Тя няма да има депутати в Европейския парламент, нито съдии в съдилищата на Европейски Съюз. В същото време Европейски Съюз желае Англия да съблюдава всички европейски закони и Европейският съд да остане съдия на каквито и да е разногласия. Това значи, че Англия ще би трябвало да се подчинява на разпоредбите, само че без да има право на глас до 2021 година

 

Какъв вид търговски връзки с Европейски Съюз желае Англия?

Това е към момента неразбираемо. Британското държавно управление споделя, че не желае да възприема нито един от съществуващите търговки модели - нито норвежкия модел, който значи по-тясно придържане към европейските регламенти в подмяна на достъп до единния пазар, нито пък по-ограничения модел на съглашението с Канада за свободна търговия. Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис даде да се разбере, че Англия желае съглашение от вида " Канада плюс плюс плюс " съглашение, т.е. като това на Европейски Съюз с Канада, само че с доста повече допълнения. Самото английско държавно управление е разграничено по въпроса доколко е готово да се откаже от икономическата си автономност, с цел да откри по-тесни стопански връзки с Европейски Съюз.

 

Може ли Англия да завърши нова комерсиална договорка с Европейски Съюз преди Брекзит?

Не. Англия може да договаря с сътрудниците си от Европейски Съюз и да откри изискванията на бъдещите търговски връзки, само че никакво съглашение не може да бъде подписано, до момента в който тя не е изцяло отвън съюза. По същия метод Англия не може да подписва търговски съглашения с други страни, до момента в който не е изцяло напуснала съюза.

 

Ще бъде ли по-трудната втората фаза на договарянията от първата?

Това също не е ясно. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск загатна, че това ще е по този начин. Той към този момент сподели, че Европейски Съюз ще стартира проучвателни контакти с Англия, с цел да разбере какви бъдещи търговски връзки желае тя.

Както наподобява най-комплексният въпрос си остава този за границата сред Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното Кралство. Преговорите по този въпрос ще продължат през втората преговорна фаза. Към момента никой не знае по какъв начин Англия ще може да напусне европейския обединен пазар и митнически съюз и ще може да резервира в същото време свободното придвижване и свободната търговия през тази граница.

Всичко това би трябвало да бъде позволено до есента на идната година, с цел да има време парламентите да ратифицират окончателното съглашение за Брекзит преди март 2019 година

В разбор по тематиката пък организация Франс прес добавя, че цената на развода сред Европейски Съюз и Англия също не е уредена. Британците приказват за сред 40 милиарда и 45 милиарда евро. Министърът за Брекзит Дейвис заплаши, че страната му няма да заплати никаква сума, в случай че не успее да подписа комерсиално съглашение с Брюксел.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР